x
Empty

Nieuws

Terug

Tags:

Het werk van Water for Life valt op in de Colombiaanse media

Water for Life werkt in Colombia aan toegang tot water voor ongeveer 550 huishoudens in een sloppenwijk in Neiva. Dat werk viel deze week op in de krant ‘Diarrio del Huila’ waarin Robbert van der Bij, Project Manager in Colombia, vertelt over het belang van het werk van Water for Life specifiek voor deze arme mensen die straks toegang hebben tot kraanwater.

Hierbij het artikel, onder het artikel staat de vertaling:

Colombia_Diario del Huila

Nederland erkent het werk in het aquaduct en de riolering van Neiva

De nederzetting Brisas del Venado is de eerste begunstigde waar de missie van Nederland middelen heeft goedgekeurd voor 90 duizend euro voor de verbetering van basis waterleidingnetwerken. Eind 2017 werd Las Ceibas een van de eerste vijf Colombiaanse bedrijven die het Aquarating-zelfevaluatieproces voltooiden, een internationale norm onder leiding van de Inter-American Development Bank (IDB), waarmee water- en sanitaire voorzieningen over de hele wereld kunnen worden gebruikt.

Het platform is geaccepteerd en goedgekeurd door de IWA (International Water Association), die uit Nederland zorgt voor een duurzaam beheer van waterbronnen in steden. Als onderdeel van aquarating kan er worden gemeten met internationale criteria, worden de belangrijkste zwakke punten geïdentificeerd en versterkt in 8 fundamentele gebieden voor de water- en basis saneringssector, verklaarde Deicy Martina Cabrera Ochoa, hoofd van de planning van Las Ceibas. Dit plaatste het bedrijf op het internationale toneel omdat het ook was opgenomen in het samenwerkingsproject voor de verbetering van water- en sanitaire voorzieningen van Colombia COMPASS, van de IDB, gefinancierd door AguaFund en de staatssecretaris voor Economische Zaken van Zwitserland (SECO), van wie Las Ceibas gedurende tien jaar (2018-2028) ondersteuning kreeg voor de formulering van het Strategisch Plan van het bedrijf en de financiering en implementatie van een technisch voorstel van 3 jaar. Voor dit voorstel heeft Compass middelen toegewezen voor $ 2,6 miljard peso, vertegenwoordigd in 8 adviesbureaus die de IDB rechtstreeks inhuurt op onderwerpen zoals corporate governance, human resources, investeringsprioritering, onder andere volgens de behoeften die zijn vastgesteld in de diagnose van het hulpprogramma bedrijf. In drie jaar moet Las Ceibas opnieuw worden beoordeeld in de aquarating-indicatoren en meten of we zijn verbeterd in de 8 gedefinieerde gebieden. Als dat zo is, zullen we worden gecertificeerd met internationale normen die exclusief zijn voor de drinkwatersector, legt Cabrera Ochoa uit.

Ondersteuning

De naleving van de entiteit die de aandacht vestigde op het WaterWorX-programma, het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Infrastructuur en de Nederlandse Ambassade, streeft naar een duurzame verbinding wereldwijd om 10 miljoen mensen aan te sluiten op water. De entiteit is een van de drie Colombiaanse bedrijven in dit programma. In Neiva probeert WaterWorX niet alleen meer mensen formeel met drinkwater te verbinden, maar ook het vermogen van het bedrijf om in de operatie zelf te investeren te versterken en, onder andere, de tarieven van Non Revenue Water te verbeteren, via een pilotplan, met acties zoals het systematisch zoeken naar lekken, inventaris van activa, meetinstrumenten, analyse van facturering, productie en andere activiteiten die nodig zijn om een oplossing te vinden voor de verliezen van water die worden gegenereerd in het distributienetwerk van het bedrijf.

 

Robbert van der Bij, vertegenwoordiger van WaterWorX in Colombia, zegt dat hij tevreden is met het pad dat de entiteit inslaat. “Er is een goed georganiseerd openbaar dienstverlenend bedrijf, op een zeer goede weg, er zijn veel uitdagingen en wij heb vertrouwen in het leiderschap van het bedrijf en de mensen die we hebben ontmoet”. De Nederlandse waterbedrijven hebben een aanvullend programma genaamd Water for Life, dat wordt gefinancierd met vrijwillige bijdragen van de drinkwaterklanten.Het waterbedrijf van Neiva wil bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van leven van degenen die in de nederzettingen van de stad wonen en een oplossing zoeken voor het verlies van water, presenteerden een project dat verschillende nederzettingen omvatte en begon met Brisas del Venado. Naast de ondersteuning van experts, trainingen en de missie naar Nederland, werden middelen goedgekeurd voor 90.000 euro (ongeveer 320 miljoen peso) voor de verbetering van basis waterleidingnetwerken voor nederzettingen in de subsectoren van het City Pilot Plan, aldus het hoofd van planning.

Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste nieuwsberichten