x
Empty

Nieuws

Terug

Tags:

Internationale Dag van het Handen Wassen in Ghana – 15 oktober 2018

De Britse wetenschapper John Snow ontdekte dat de cholera-epidemie van 1854 in Londen werd veroorzaakt door besmet water uit de waterpomp op Broadstreet. Zo legde hij als eerste de link tussen vervuild water en slechte sanitatie als oorzaak van cholera. Dit deed hij door het in kaart brengen van cholera casussen. Hiermee heeft hij de basis gelegd voor fundamentele veranderingen op het gebied van water en sanitaire voorzieningen in Londen. Vanaf dat moment werd er geïnvesteerd in waterleidingnetwerken en in sanitaire voorzieningen, maar ook in educatie waarin het belang van goede hygiene voorop stond. Deze ontwikkelingen zijn later in andere steden overgenomen en leidde wereldwijd tot een significante verbetering in de publieke gezondheid.

Op dit moment komen cholera uitbraken helaas nog steeds voor, met name in de arme wijken in Afrika en Azië. Slechte voorzieningen in combinatie met een gebrek aan kennis is hier vaak de oorzaak van. Zoals ook in Ghana waar jaarlijks een uitbraak wordt gemeld met alle negatieve gezondheidseffecten tot gevolg.

Om dit te veranderen wordt in Ghana op 15 oktober Wereld Handwas Dag gevierd. Het lokale waterbedrijf GWCL organiseert een evenement op een basisschool in Ashaiman met als thema ‘Clean hands – a recipe for health’. Aan dit evenement neemt de overheid deel, maar ook de school kinderen en mensen uit de gemeenschap. De kinderen van de school organiseren een toneelstuk om het belang van handen wassen en de link met onder meer cholera aan te kaarten en te vertellen hoe dit kan worden opgelost. Dit leerden zij dankzij het educatieprogramma dat met de steun van Water for Life is gegeven. Daarnaast hebben we met de donaties van Water for Life een wateraansluiting aangelegd en toiletten gebouwd.

Voor Water for Life stopt het werk daar niet. Water for Life steunt inmiddels 128 scholen maar er zijn er veel meer om cholera uit te bannen. Daarom vragen we je om hulp. Doneer en doe mee!

Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste nieuwsberichten