x
Empty

Nieuws

Terug

Linda Baas vanuit Ghana: “Bij 58 scholen staan nu kleurige, uitnodigende toiletgebouwen”

Linda Baas is Sanitatie Specialist van de schoolsanitatie-projecten die met financiering van Water for Life in onder meer Ghana worden uitgevoerd. Ze woont zelf in Tanzania maar reist een paar keer per jaar naar Ghana om te zien of de aannemers hun werk goed doen en hoe het gaat op de scholen waar de nieuwe faciliteiten al zijn opgeleverd. We spreken Linda tijdens haar meest recente bezoek. “Onze aanpak is écht anders dan die van andere organisaties!”

“Gister bezochten we een school waar net een project is afgerond,” vertelt Linda. “Er stonden meer dan 400 kinderen klaar, er was een muziekband, de kinderen hadden een theaterstuk ingestudeerd en de school was versierd. De leerlingen en leraren hadden niet duidelijker kunnen maken hoe blij ze zijn met de nieuwe faciliteiten!”

281.800 kinderen bereikt
Voor dit project in Ghana worden op 100 scholen toiletten gebouwd en wordt voorzien in de behoefte aan plekken om de handen te wassen en veilig drinkwater te drinken. Op deze scholen worden de leerlingen en leraren getraind op het gebied van hygiëne. Ook leren ze hoe ze hun nieuwe faciliteiten moeten schoonhouden. Dit alles wordt uitgevoerd door VEI, de internationale samenwerking tussen 5 Nederlandse drinkwaterbedrijven. Een groot deel van de infrastructuur wordt gefinancierd met geld van de donateurs van Water for Life. Niet alleen in Ghana gebeurt dit, ook scholen in Kenia en Mozambique worden geholpen. Sinds 2008 zijn er al 316 scholen bereikt in deze drie landen. Dat zijn in totaal 281.800 schoolkinderen.

Dol op zeep
Terug naar Ghana. “Inmiddels zijn de werkzaamheden op 58 van de 100 geselecteerde Ghanese scholen afgerond. Op al deze scholen staan nu kleurige toiletgebouwen die echt uitnodigen om er een bezoekje aan te brengen. Gister nog zag ik een jongetje op het toilet zitten met zijn vriendjes eromheen. Het klinkt misschien gek maar de toiletgebouwen zijn echt fijne plekken om te zijn. Dat is ook wel iets waar we naar streven; een toilet dat er mooi uit ziet en waar mensen trots op zijn. Ghanezen zijn dol op zeep en het handen wassen is op de scholen hier dan ook goed aangeslagen. Dankzij gemotiveerde ouders die niet schrikken van een ouderbijdrage, kan de voorraad zeep en schoonmaakmiddelen steeds weer aangevuld worden.”

Nederlandse kennis
“We werken met droge sanitatie. De Nederlandse drinkwaterbedrijven die hun kennis via VEI naar de projectlanden brengen, weten dat dat minder vervuilend is voor het grondwater. We bouwen dus geen toiletten met spoelbakken. En dat heeft nog een voordeel: er wordt geen kostbaar drinkwater gebruikt. Veel andere organisaties denken hier niet over na. Uiteindelijk zadelen zij een school alleen nog maar met meer problemen op. Ze kunnen hun waterrekening namelijk op den duur niet meer betalen en worden afgesloten van het leidingnetwerk. In plaats van met traditionele latrines werken we met grote betonnen tanks waar de poep en plas in terechtkomt. Eens per jaar wordt elke tank leeggehaald. In Kenia zijn we al zover dat van de uitwerpselen kookbriketten worden gemaakt. Dat willen we hier in Ghana natuurlijk ook.”

“We blijven in beweging. Op de laatste 42 scholen waar we aan de slag gaan, zijn ook kleuterklassen. Daar moeten we kleinere, lagere toiletten voor ontwerpen. En we bouwen nu ook toiletgebouwen met in de zijwand een apart toilet voor de leraren. Eind van dit jaar moeten alle scholen geholpen zijn!”

 

Bekijk dit project
Bekijk alle projecten van Water for Life
Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste nieuwsberichten