x
Empty

Nieuws

Terug

Tags:

Nederlandse schoonmakers brengen hun kennis naar Ghana

“Nieuwe schooltoiletten krijgen is één, ze schoon houden is een tweede”

Eind november stapten 13 schoonmakers die werken op Schiphol voor Asito, ISS en Hago Airport Services namens de stichting Hi-Gene zélf eens in het vliegtuig. Hun bestemming: Ghana. In een week tijd leerden ze de kinderen van 25 basisscholen hoe en waarom ze hun toiletten moeten schoonhouden. Het gaat om scholen die dankzij financiering van Water for Life water- en sanitaire voorzieningen gekregen hebben.  

Henk Nulkes was als projectcoördinator van Hi-Gene mee op reis. “De scholen maken onderdeel uit van een Water for Life-project waarbij in totaal 100 basisscholen in de regio’s Elmina en Cape Coast worden voorzien van nieuwe toiletten,” vertelt hij. “In 2016 gaf Hi-Gene al schoonmaaktrainingen op 15 van deze scholen en tijdens deze laatste reis bezochten we er nog eens 25. Op deze scholen maken van elke toiletpot zo’n 50 kinderen gebruik. Je begrijpt dat regelmatig schoonmaken dan heel belangrijk is.”

Emmers, doekjes en schrobbers
Hi-Gene kreeg tijdens de trainingen versterking van een lokale theatergroep. “Dat is een geweldige combinatie. De acteurs voerden eerst een toneelstukje op waarin het thema hygiëne op een grappige manier aan bod kwam. Wij haakten daarop in met onze schoonmaakinstructies. We leerden de kinderen hoe ze een toiletpot en de vloer eromheen schoonmaken, welke materialen en middelen ze gebruiken en hoe ze na het schoonmaken de doekjes en sponzen reinigen en drogen. Een wasmachine en droger hebben ze niet dus dat vraagt om een andere aanpak dan in Nederland. Natuurlijk leggen we ook uit waarom een schoon toilet belangrijk is en gingen ze meteen zelf oefenen. Alle instructies staan op een geplastificeerde poster die we na de training achterlieten in de klas. Ook de emmers, doekjes, wc-borstels, sponzen, moppen, dweilen, vloerschrobbers en schoonmaakmiddelen die we tijdens de training gebruikten, waren voor de school. Zo hebben de kinderen een flinke voorraad. In de toekomst zullen ze dit natuurlijk zelf moeten aanschaffen, maar dat is opgenomen in hun onderhoud- en beheerplan.”

Spik en span
Hi-Gene is een initiatief van Hago Airport Services, dat valt onder Vebego Airport Services. De organisatie wil kindersterfte tegengaan en zet de expertise van eigen medewerkers daarom in voor het verbeteren van hygiëne in Afrikaanse landen. Voor Water for Life betekent de inzet van Hi-Gene extra aandacht op het gebied van hygiëne. Het delen van de kennis van Nederlandse schoonmakers zorgt ervoor dat de toiletten die Water for Life financiert goed schoon worden gehouden en elke euro van donateurs dus efficiënt besteed is. Hi-Gene is al vaker op reis geweest met Water for Life, laat Henk weten. “Dit was de vijfde keer. Tijdens deze reis had ik de kans om even terug te gaan naar de scholen waar we in 2016 schoonmaakinstructies gaven. Dat viel zeker niet tegen: alles zag er spik en span uit! Hier doen we het voor!”

Bekijk hier de film over de reis die Hi-Gene en Water for Life in 2016 samen maakten.

 

 

Bekijk dit project
Bekijk alle projecten van Water for Life
Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste nieuwsberichten