x
Empty

Nieuws

Terug

Tags:

Nieuwe schooltoiletten in Mozambique

In Mozambique zijn de afgelopen maanden op verschillende basisscholen in de steden Chimoio, Manica en Gondola nieuwe toiletten gebouwd. De projecten van Water for Life en Football for Water worden in die steden uitgevoerd samen met het Friese Sanitatieprogramma FUSP. Om ervoor te zorgen dat de schoolkinderen lang van de nieuwe wc’s profiteren, wordt veel aandacht besteed aan hoe ze moeten worden gebruikt en onderhouden.

Nadat de bouw van de schooltoiletten is afgerond, komt de verantwoordelijkheid voor  het gebruik en het onderhoud ervan bij de school te liggen. Zowel de leerlingen als de medewerkers krijgen uitgebreid training in hoe ze de wc’s moeten gebruiken én schoonhouden. Veel kinderen hebben thuis geen toilet – of alleen een simpele latrine – en voor hen is een zit-toilet echt iets nieuws.

Schoonmaakartikelen
Lokale ‘Activistas’ geven op elke school sanitatie-les. Zo wordt de kinderen geleerd hoe ze de toiletten moeten schoonhouden en hoe belangrijk handenwassen na toiletgebruik is. Verder ontvangen alle schoolmedewerkers – van schoonmaker tot directeur – training in het gebruik, het schoonmaken, en het onderhouden van het gebouw. De echte schoonmaak komt aan bod, maar ook het plannen van onderhoud, de aankoop van schoonmaakartikelen en het betalen van de waterrekening.  Iedereen wordt betrokken bij de nieuwe toiletten en zo voelt de school zich ook écht eigenaar van het gebouw.

Een oogje in het zeil
De schooltoiletten worden zo gebouwd dat vandalen weinig kans krijgen. Omwonenden en ouders uit de schoolraad houden na schooltijd een oogje in het zeil. Bovendien zijn de wc’s zo stevig mogelijk gebouwd, zodat ze bestand zijn tegen intensief gebruik.

 

491
Bekijk alle projecten van Water for Life
Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste nieuwsberichten