https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/foto-2.jpg

Cor Lievers vertelt over zijn werk bij het waterbedrijf in Ghana

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/JB2011_MG_5701-office-mappen-1000pix.jpg

Cor Lievers is Hoofd Onderhoud Distributie bij Waterbedrijf Groningen en ging meerdere keren als expert naar verschillende waterbedrijven in het buitenland. Hij woonde onder andere voor langere tijd in Ghana. Tien jaar na zijn vertrek uit Ghana kwam hij hier terug en zag de impact die hij en zijn collega’s hebben gemaakt.

Stichting Water for Life werkt samen met Nederlandse drinkwaterbedrijven. In onze projecten delen experts kennis en ervaringen met medewerkers van lokale waterbedrijven. Zo leren we van elkaar, borgen we de kwaliteit van het project en zorgen we ervoor dat onderhoud en beheer goed worden uitgevoerd. Zo weten we zeker dat mensen nu, maar ook in de toekomst gebruik kunnen maken van de voorzieningen.

Cor: “Van 2006 tot 2010 woonde ik in Ghana samen met mijn vrouw en drie kinderen. Die waren toen 6, 4 en 2 jaar oud. Het was een rollercoaster met heftige, maar ook hele mooie momenten. Samen met 9 andere Nederlandse en Zuid Afrikaanse collega’s werkten we hier samen met het nationale drinkwaterbedrijf Ghana Water Company Ltd. Dit waterbedrijf had op dat moment 8 miljoen klanten en 3,000 mensen in dienst en was dus meer dan tien keer zo groot als Waterbedrijf Groningen. Ik was daar verantwoordelijk voor de commerciële afdeling. Ik koos er destijds voor om naar Ghana te gaan om managementervaring op te doen in een andere cultuur. Ik vind het nog steeds inspirerend om te zien hoe culturen en mensen werken en daarvan te leren.”

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/JB2011_MG_5690-office-bureaus-1000pix.jpg

Het waterbedrijf is een partner, met collega’s als kennissen

“Toen ik begon in 2006 was er nog weinig digitaal. We moesten alle cijfers overtypen vanaf een stapel papieren. Tijdens de gesprekken met de lokale collega’s hadden we vaak enkel de cijfers van het jaar ervoor. In 2010 hadden we het hele systeem digitaal, en konden we maandelijks de cijfers van de afgelopen maand gebruiken om de organisatie te laten zien waar ze stonden en waar ze zouden kunnen verbeteren."

"Tijdens het werken in het buitenland geef ik onder andere trainingen aan de medewerkers van de waterbedrijven. De relatie die je met mensen opbouwt, is erg belangrijk. Het is bijzonder om te zien hoe mensen zich ontwikkelen. Zo heb ik in mijn tijd in Ghana Faustina Boachie aangenomen als medewerker om de eerste Water for Life projecten uit te voeren. Ondertussen is ze de Chief Manager van de Pro Poor Unit van Ghana Water Company Ltd. geworden!"

"Naast dat ik trainingen geef aan de mensen in het waterbedrijf, kan ik daar zelf ook juist heel veel leren. In de landen waar ik kom, zijn veel uitdagingen en hele andere omstandigheden. Het is echt indrukwekkend om te zien wat mensen daar voor elkaar krijgen.”

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/WhatsApp-Image-2021-08-26-at-10.39.40-1-002.jpeg

Na tien jaar is de impact nog steeds zichtbaar

Op dit moment werkt Water for Life nog steeds samen met waterbedrijf Ghana Water Company Ltd. Cor: “Toen ik na tien jaar weer terug ging naar Ghana vond ik het best spannend om te zien wat er nog stond en wat de impact was geweest van mijn tijd daar. Uiteindelijk was dit één groot feest. Ik kende nog heel veel mensen binnen het bedrijf en zag de impact die wij hebben gemaakt. Dat was prachtig om te zien.”

“Tijdens mijn werk in Ghana konden we dankzij Water for Life ook in wijken waar geen drinkwater was leidingnetwerk aanleggen en hebben we publieke waterpunten gebouwd. Hiermee konden we direct concrete resultaten boeken. Toen ik tijdens mijn bezoek tien jaar later zag dat deze voorzieningen nog steeds gebruikt worden en onderhouden waren, was ik ontzettend blij. Dankzij de samenwerking met waterbedrijven kunnen we met Water for Life echt een verschil maken voor mensen. Dat is ontzettend mooi.”

Benieuwd naar onze huidige projecten in Ghana?