https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/Chipata_Zambia-2.jpg

Drinkwater en een toilet voor inwoners van de wijk Chipata in Kitwe, Zambia

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Chipata_Zambia-3.jpg

Drinkwater uit de kraan via een eigen huisaansluiting

In de wijk Chipata in de stad Kitwe in Zambia hebben veel mensen geen toegang tot schoon drinkwater of een toilet, wat leidt tot slechte hygiëne en ziektes. Water for Life is daarom samen met het lokale waterbedrijf, Nkana Water Supply and Sanitation Company, aan de slag gegaan.

Om de drinkwatervoorzieningen te verbeteren, wordt nieuwe infrastructuur aangelegd waardoor straks 650 nieuwe gezinnen een huisaansluiting krijgen. Ook zullen we voor 400 huishoudens de huidige voorzieningen verbeteren.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Chipata_Zambia-5.jpg

Campagnes en trainingen zodat mensen investeren in een eigen toilet

In de wijk worden campagnes en trainingen gegeven om de inwoners te overtuigen dat een toilet en goede hygiëne belangrijk is. Het doel is dat straks 820 huishoudens een eigen toilet hebben. Vóórdat de toiletten bij de huishoudens worden gebouwd, zijn er drie demo toiletten gerealiseerd, twee op de markt van Chipata en één op een school. Deze demo toiletten dienen als indicator om te laten zien wat voor type toiletten bij de huishoudens thuis gebouwd worden.

Omdat de kwaliteit van de toiletten straks goed moet zijn, zijn de mensen uit de gemeenschap zelf getraind om dit goed maar ook betaalbaar te kunnen realiseren. Hierbij zijn mannen, vrouwen en jongeren betrokken. Zo helpen de jongeren met het graafwerk, en zijn vrouwen getraind om de platforms van de toiletten te maken. Momenteel zijn er al 115 toiletten helemaal klaar, 64 toiletten zijn bijna voltooid, 224 toiletten zijn nu in onderconstructie en van 17 toiletten is de basis gelegd.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Chipata_Zambia-2.jpg

Training over menstruatie

25 meisjes in het projectgebied kregen training over menstruele hygiëne en -gezondheid en leerden hoe ze herbruikbaar maandverband kunnen maken. Deze meisjes kunnen hun kennis weer doorvertellen aan andere meisjes in de gemeenschap. Herbruikbaar maandverband is een stuk goedkoper en ook veel comfortabeler dan de doeken die veel meisjes nu gebruiken tijdens hun menstruatie.

Steun Water for Life