https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/Artikel-Lisanne-1.JPG

Hoe schoon is het water op de wereld eigenlijk?

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Artikel-Lisanne-1_2022-09-19-142825_ydpq.JPG

We drinken allemaal water. Elke dag. Soms uit de kraan, soms uit een flesje, soms ijskoud, soms kokend heet. We zijn er gek op. En terecht, want water houdt ons in leven. Maar sta je er weleens bij stil hoe het komt dat je dat water kunt drinken? Want ondanks dat de wereld voor het grootste deel uit water bestaat (voor zo’n 70 procent), is slechts 2,5 procent van dit water ‘vers’ water en dus drinkbaar.

Veel water dus, maar verre van schoon. Hoe zit dat?

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Artikel-Lisanne-2.jpg

Wat is drinkwater precies?

Water is water, zou je denken. Maar dat is toch niet helemaal waar, want er stromen heel wat soorten water over de wereld. Zo heb je oppervlaktewater, regenwater, zeewater en grondwater. Allemaal verschillende soorten met allemaal een andere samenstelling.

Deze watersoorten vormen samen 97,5 procent van al het water op de wereld en zijn niet drinkbaar. De overige 2,5 procent is wél drinkbaar, maar daarvan is slecht één procent toegankelijk voor de mens om te drinken. De overige 1,5 procent zit vast in gletsjers en sneeuwvelden.

Wat maakt water dan precies drinkbaar? Dat zit ‘m in de zuivering ervan. En ook dat gaat overal anders. In Nederland zijn we hier goed in. Daar sta je in je dagelijks leven niet zo bij stil en merk je vaak pas als je op vakantie bent.

Het water smaakt of ruikt bijvoorbeeld in Frankrijk of Spanje wat meer naar chloor, terwijl je in Portugal juist weer meer ijzer en kalk proeft. Simpelweg omdat deze landen hun water op een andere manier reinigen en hier andere eisen aan stellen.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Artikel-Lisanne-4-kopie.JPG

Drinkwater in Nederland

De regels voor het zuiveren van drinkwater zijn in Nederland vrij strikt. Dit ligt allemaal vastgelegd in de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit. Hierin staat beschreven aan welke eisen ons drinkwater moet voldoen voordat het door onze leidingen mag stromen.

Zo wordt ons drinkwater streng gecontroleerd op het zuurstofgehalte, de hoeveelheid zout, de maximale hoeveel chemische stoffen (zoals natrium, lood en koper) en de bacteriën die er in water mogen zitten. In totaal wordt ons water op meer dan zestig(!) stoffen gecheckt.

Opvallend detail: kraanwater in Nederland wordt zelfs op meer stoffen gecheckt en moet aan meer eisen voldoen dan water uit een flesje. Flessenwater wordt ‘slechts’ op vijftien stoffen getoetst. Dat betekent niet dat dat water ongezond is, maar is wel een goede reden (naast dat het beter is voor het milieu!) om geen wegwerpflesjes meer te kopen.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Artikel-Lisanne-5-kopie.jpg

Hoe zit dat elders op de wereld?

We vinden het vaak vanzelfsprekend, maar in Nederland mogen we dus in onze handjes knijpen met zulk schoon drinkwater dat overal zomaar uit de kraan komt. Want lang niet overal op de wereld is de watervoorziening zo goed geregeld. Zo heeft een kwart van de wereldbevolking nog altijd geen toegang tot schoon drinkwater (wat door klimaatverandering en bevolkingsgroei alleen maar meer wordt). Veel mensen leven nog steeds van waterbronnen die vervuild zijn.

In 2019 overleden 1,2 miljoen mensen aan het drinken van onveilig water. Met name in Midden- en Zuid-Afrika en Azië is het drinkwater vaak niet schoon genoeg. De grootste reden waarom iemand wel of geen toegang heeft tot schoon en veilig water? Je raadt het misschien al, dat is inkomen. Maar ook de overheid en infrastructuur van een land spelen hierbij een rol.

Toegang tot schoon drinkwater is cruciaal. Niet alleen voor de gezondheid van de mens, maar ook voor de productiviteit, veiligheid en opleiding van zowel volwassenen als kinderen. Iemand die geen lange afstanden hoeft af te leggen op zoek naar een punt met schoon drinkwater, houdt meer tijd, energie en kracht over voor andere dingen, zoals naar school gaan, werk of het onderhouden van familie.

Want ook al is het misschien lastig voor te stellen als je je glas gedachteloos onder de kraan houdt, er zijn nog altijd twee miljard mensen op de wereld voor wie schoon water halen een dagtaak is.


💧 Help mee om iedereen ter wereld toegang tot betaalbaar en veilig drinkwater te geven. Met 18 euro help je al één persoon aan schoon drinkwater.

Help mee!