https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/94A4094.jpg

Internationale Vrouwendag: Vrouwelijke collega's bij waterbedrijven aan het woord

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/womensday.png

Fabiola Mukahirwa

Fabiola Mukahirwa is ingenieur bij Water & Sanitation Corporation (WASAC), het waterbedrijf in Kigali, Rwanda. Ze is op dit moment projectmanager van een watervoorzieningsproject in een van de stedelijke gebieden van Rwanda. Ze vertelt: “Sinds 2018 werk ik als ingenieur bij WASAC en maak de technische designs voor verschillende projecten. Momenteel werk ik aan een project in een stedelijk gebied in Rwanda, waar mensen nu toegang krijgen tot drinkwater. Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik mensen echt kan helpen. Zelf kom ik vaak in de projectgebieden, waar ik zie hoe hard mensen schoon drinkwater nodig hebben. Wanneer ik in een projectgebied kom om bijvoorbeeld een waterleiding aan te leggen, zijn de mensen ontzettend enthousiast. Voorheen was het voor hen erg moeilijk om aan goed drinkwater te komen. Ze moesten een hoog bedrag betalen voor een jerrycan water of lang lopen naar een openbaar waterpunt. De mensen krijgen nu waterpunten dichtbij hun huis."

"Mijn droom voor de toekomst is om nog meer van dit soort projecten te kunnen leiden om nog meer mensen toegang tot schoon drinkwater te geven, ik zie namelijk elke dag hoe belangrijk dit voor ze is.”

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Screenshot_2019-11-04-16-48-40-4.png

Meseret Assefa

Meseret Assefa is afdelingshoofd van de managementafdeling van AAWSA, het lokale waterbedrijf in Addis Ababa, Ethiopië. Ze vertelt: “Ik werkte eerst op de juridische afdeling van de organisatie, maar ben laatst gepromoveerd tot leidinggevende. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen. Het is een hele nieuwe ervaring. Ik had bedacht om een advocaat te worden, maar ben trots een leidinggevende functie te hebben binnen het waterbedrijf.”

Toch is het niet altijd gemakkelijk als vrouw te werken binnen een waterbedrijf. Hier werken namelijk nog altijd meer mannen, vooral in leidinggevende functies. Meseret vertelt: “Ik heb het idee dat mensen minder van me verwachten omdat ik een vrouw ben. Ik zit pas net in mijn nieuwe functie en moet erg wennen aan deze nieuwe omgeving. Vroeger was ik altijd een ‘gewone’ werknemer en nu moet ik me opeens gedragen als leider. Meestal vind ik het erg leuk, maar soms ben ik ook gestrest omdat ik mezelf wil bewijzen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief