https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/DSCN4127_2021-07-06-090847.jpg

Inwoners van wijk in Beira, Mozambique krijgen drinkwater aan huis

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/DSCN4117.jpg

De wijk Munhava ligt in Beira, Mozambique. Dit is een arme wijk die de laatste jaren enorm is gegroeid. De drinkwatervoorziening was erg slecht; het leidingnetwerk dat er lag was van slechte kwaliteit en er was onvoldoende drinkwater beschikbaar. De meeste mensen maakten dan ook gebruik van eigen gegraven putten.

Het lokale waterbedrijf FIPAG heeft een plan gemaakt om ervoor te zorgen dat mensen in de wijk toegang tot goed en betaalbaar drinkwater krijgen. Samen met onze Vitens-collega, Wilco van der Wal, is het design van het leidingnetwerk gemaakt, zodat alle 20.000 mensen in de wijk thuis kraanwater krijgen.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/DSCN4171.jpg

Nadat de materialen geleverd waren, zijn uitzendkrachten van FIPAG aan de slag gegaan om het leidingnetwerk aan te leggen. Het duurde even, maar ondertussen ligt meer dan 47 kilometer leidingnetwerk in de grond en hebben al 5.085 mensen thuis een eigen drinkwateraansluiting.

Ook is er samen met een lokale NGO een pilot opgezet in plaats van maandelijks wekelijks een waterrekening te innen. Hierdoor is het voor mensen die geen vast salaris hebben, gemakkelijker om de waterrekening te betalen. Op dit moment zijn we de verschillende mogelijkheden aan het evalueren. Afhankelijk van de uitkomsten, zullen we dit ook in andere wijken en in andere landen kunnen toepassen!

Help mee!