https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/Maryam.jpg

Maryam is nu klant bij het Waterbedrijf

Dit is Maryam Abugasti. Ze woont met drie gezinnen in een klein huis in een sloppenwijk in Mwanza, Tanzania en gebruikte dagelijks tien jerrycans kraanwater. Hiervoor betaalde zij 7 keer zoveel als voor water uit de kraan. Ze zou echter €60 aansluitkosten moeten betalen om gebruik te kunnen maken van het waterleidingnetwerk. Dit geld heeft ze niet, want ze verdient maar één euro per dag.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Mwanza-omgeving.jpg

Leidingnetwerk en korting op de huisaansluiting

Samen met het waterbedrijf heeft Water for Life een waterleidingnetwerk aangelegd in de arme wijken van Mwanza. Dit was een grote uitdaging omdat het gebied erg rotsachtig is. Hierdoor was het voor de aannemer moeilijk om de geulen te graven voor het leidingnetwerk.

Vervolgens zijn er met het waterbedrijf en de verschillende lokale leiders activiteiten georganiseerd in de wijken om de lokale gemeenschap uit te leggen hoe zij een huisaansluiting kunnen aanvragen. De klanten hoeven nu maar 8 euro te betalen, omdat de materialen worden gefinancierd door Water for Life. Al 71 mensen hebben nu net als Maryam een eigenhuisaansluiting met korting.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/ja-2-kopie.jpg

Maryam heeft nu haar eigen huisaansluiting

Ondertussen heeft Maryam haar eigen huisaansluiting en is ze trotse klant van het lokale waterbedrijf. "Ik ben zo ontzettend blij dat ik nu een eigen kraan heb en niet meer hoef te sjouwen met jerrycans vol water".

Wel zal ze zorgvuldig omgaan met het kraanwater en niets verspillen. Via haar eigen watermeter wordt namelijk bijgehouden hoeveel water ze verbruikt. Aan het einde van de maand krijgt ze vervolgens de waterrekening. "Toch geef ik nu veel minder uit aan water dan vroeger, toen betaalde ik per jerrycan."

Uiteindelijk zullen straks meer dan 20.000 inwoners in de arme wijken in Mwanza toegang hebben tot goed en betrouwbaar kraanwater voor een betaalbare prijs.

Meer lezen over dit project?