https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/2016_07_Cebu_Paknaan.JPG

Cebu, Filipijnen - Projectmanager Patrick deelt zijn verhaal

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Knipsel_2021-02-18-140615.PNG

Water for Life zorgt ervoor dat mensen in lage inkomenslanden toegang krijgen tot veilig en betrouwbaar kraanwater. Maar dat gaat niet altijd makkelijk. Patrick Egan, projectmanager van Water for Life in Cebu op de Filipijnen vertelt: “Ruim 100.000 mensen hebben hier toegang gekregen tot schoon drinkwater. De inwoners hebben met korting een eigen huisaansluiting aan kunnen vragen. Dit hebben we gedaan om te voorkomen dat iemand bij een publiek waterpunt het water illegaal voor een hogere prijs gaat doorverkopen om zo geld te verdienen.

Het is volgens Patrick niet vanzelfsprekend dat Filipijnen water uit de kraan drinken. “Het water dat geleverd wordt, is echt schoon en honderd procent veilig, het komt uit diepe bronnen. Maar de mensen zijn gewend aan flessenwater. Kraanwater is tot 3,5 keer goedkoper dan water dat ze normaal kopen. Ze betalen nu 3,50 euro per maand voor 10 m3 water gegarandeerd schoon water, maar toch moeten we ze soms nog overtuigen.”

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Water-truck-providing-free-water-to-urban-poor-Cebu.jpg

De kosten voor een aansluiting op het waterleidingnetwerk vaak te hoog voor de inwoners, vertelt Patrick. “Aansluiting op het waterleidingnetwerk kost ongeveer 90 euro. We hebben het lokale waterbedrijf MCWD overtuigd dat alle inwoners hun bijdrage in maandelijkse termijnen kunnen afbetalen. Dat is nu erg populair.”

Vooral in coronatijd is het lastig voor inwoners van de sloppenwijken om maandelijks een waterrekening te betalen. Patrick vertelt: “Omdat de mensen niet kunnen werken, hoeven ze van het lokale waterbedrijf tijdelijk hun waterrekening niet te betalen. En het bedrijf stuurt ook watertrucks de omliggende bergstreken in om daar gratis schoon water uit te delen.”

Help ook mee

Wil je op de hoogte blijven van onze resultaten? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.