https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/MG_9392_2021-11-18-101838.JPG

Maak nader kennis met Toine Ramaker, de nieuwe directeur van Water for Life

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/A3A7041.JPG

Wie is Toine?

Toine Ramaker is 45 jaar, heeft in Wageningen en Amsterdam Ruimtelijke en regionale planning gestudeerd en woont nu met zijn vrouw, twee kinderen, hond en kat in Randwijk. Én hij is sinds september 2021 directeur van VEI en Stichting Water for Life.

“Na mijn studie startte ik mijn carrière in de drinkwatersector. Eerst bij het kennisinstituut van Nederlandse drinkwaterbedrijven, KWR, later op de afdeling Strategie bij het Nederlandse drinkwaterbedrijf Dunea in de regio Haaglanden. Totdat mijn vrouw in 2012 met het idee kwam om naar het buitenland te gaan. Zo vertrok ik in 2013 voor VEI naar Mozambique, om samen met het Mozambikaanse waterbedrijf FIPAG te werken aan een betere bedrijfsvoering om de toegang tot schoon en veilig drinkwater te verbeteren. Vijf jaar later ging ik voor VEI naar Zimbabwe, waar we drie jaar hebben gewoond.”

“Toen we vertrokken waren onze kinderen erg jong. Nu we weer terug zijn in Nederland zie ik wat dat betekent: afgelopen winter hebben ze voor het eerst op natuurijs geschaatst en in de zomer wilden ze niet zwemmen in open water omdat ze bang zijn voor krokodillen. Maar de kinderen passen zich ontzettend snel aan. Ze vinden het leuk dat ze nu op de fiets naar school kunnen en dat ze geen schooluniform meer hoeven te dragen. Zelf ben ik ook snel weer gewend in Nederland. Wel realiseer ik me heel bewust hoe goed alles in Nederland geregeld is. Toen ik in Afrika woonde, was er bijvoorbeeld altijd wel iets kapot in huis en heel vaak geen elektriciteit of diesel om te tanken. Ik ben blij dat ik nog steeds contact heb met vrienden en collega’s in Mozambique en Zimbabwe, zo krijg ik regelmatig berichten in de collega-voetbalapp. Zo heb ik een stukje Afrika meegenomen naar Nederland.”

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/WhatsApp-Image-2021-11-01-at-14.42.48.jpeg

Wat vind jij het leukste aan je werk?

“Het leukste aan mijn werk vind ik de variatie. Ik heb met heel veel verschillende mensen, zowel in Nederland als in het buitenland, contact. Ook vind ik het geweldig om de woorden en getallen op papier in de plannen voor VEI en Water for Life met elkaar als team tastbaar te maken, zowel op het hoofdkantoor als in het veld. En zo voor heel veel mensen toegang tot drinkwater of sanitaire voorzieningen te realiseren.”

Waarom is het zo belangrijk wat VEI en Water for Life doen?

“Een investering in schoon drinkwater is naar mijn mening vanwege meerdere redenen de beste investering die je kan maken:

  1. Gezondheid en hygiëne: Er is een directe relatie tussen het hebben van schoon drinkwater en sanitatie en gezondheid en kindersterfte. Dit is aangetoond in vele studies. Bewoners van wijken waar wij schoon drinkwater brengen, laten weten dat ze minder vaak ziek zijn.
  2. Economie: Als mensen minder vaak ziek zijn vanwege slechte hygiëne en vervuild drinkwater, kunnen ze meer werken, voedsel verbouwen en kinderen kunnen vaker naar school. Dit zorgt voor een hogere productiviteit, waardoor mensen meer geld kunnen verdienen. Ook is de beschikking van drinkwater een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven, wat de economie van en werkgelegenheid in een land weer ten goede komt.
  3. Gender: Het zijn vaak de vrouwen die urenlang moeten lopen om water te halen en in de rij bij de waterput is het lang niet altijd veilig, vooral wanneer zij ’s nachts water moeten halen. Door drinkwater te leveren via openbare watertappunten dichtbij huis, zorgt dit voor een veel veiligere omgeving voor vrouwen en maakt hun leven door de kortere loopafstanden minder zwaar.”

“Ik ben zelf bij verschillende Water for Life projecten in Mozambique en Zimbabwe betrokken geweest: bij de ontwikkeling van de plannen, de aanbesteding van materialen, het zoeken naar een goede aannemer en bij de uitvoering. Wanneer ik in een projectgebied rondliep, zag en vóélde ik direct de impact van een drinkwatervoorziening of toilet op de levens van mensen. Dat kun je bijna niet uitleggen in woorden. De artikelen en foto’s die we maken, geven natuurlijk wel een indruk, maar als je daar bent en je ziet de verschillen, dan denk je wel jeetje, dit is mooi.”

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/MG_9392.JPG

Wat wil jij de lezer meegeven?

“Misschien is dit een heel simpele boodschap, maar wat ik wil meegeven, is dat alle beetjes helpen. Elke 18 euro betekent letterlijk dat één persoon in een arme wijk toegang krijgt tot drinkwater of een toilet. Omdat Water for Life geen overheadkosten maakt, gaat elke gedoneerde euro daadwerkelijk naar de projecten. Als jij nu naar Dancing With The Stars zit te kijken en je maakt vanaf de bank 18 euro over, dan is het gegarandeerd dat er iemand in Afrika toegang krijgt tot water.

Ik geloof echt in Water for Life en de samenwerking met Nederlandse waterbedrijven en ik kijk er enorm naar uit in de toekomst nog veel mooie projecten op te zetten om nog meer mensen wereldwijd te voorzien van schoon drinkwater en een toilet.”

Wil jij iemand toegang geven tot drinkwater en een toilet?