https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/Afbeelding1_2022-04-25-120639_scfh.jpg

Verbeterde toegang tot veilig en duurzaam water in Cebu

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Afbeelding3.png

In Cebu op de Filipijnen wonen 2,6 miljoen mensen. Bijna de helft van de inwoners woont aan de rand van Cebu, zonder toegang tot schoon drinkwater. Deze inwoners kopen water van particuliere waterverkopers, of halen het uit ondiepe putten. Dit water is duur en vaak van slechte kwaliteit.

Dit fenomeen staat ook wel bekend als de ‘waterparadox’: Arme gezinnen die geen eigen wateraansluiting kunnen betalen, worden gedwongen om water te kopen van waterverkopers voor veel hogere prijzen, vaak ook nog van slechte kwaliteit.

Daarom is met financiering van Water for Life samen met het lokale waterbedrijf van Cebu een project gestart om juist ook deze groep inwoners toegang tot drinkwater te geven. Deze mensen hebben nu vaak geen water omdat in hun wijk nog geen leidingnetwerk ligt. Daarnaast zijn de aansluitingskosten te duur en is de procedure vaak ingewikkeld.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Afbeelding1_2022-04-25-120608_lcfa.jpg

Het lokale waterbedrijf is daarom gestart met het organiseren van bijeenkomsten in de wijk. Hier zijn zij in gesprek gegaan met de inwoners om uit te leggen hoe die inschrijfprocedure werkt. Daarnaast konden ze dankzij dit project subsidie krijgen op de aansluiting, waardoor deze voor hen wel betaalbaar is.

Uiteindelijk waren deze campagnes zo succesvol dat er extra loodgieters opgeleid moesten worden om de nieuw aangevraagde aansluitingen werkelijk te maken. Inmiddels hebben 27.668 mensen in Cebu thuis toegang tot veilig en betrouwbaar drinkwater.

Help jij ook mee?