https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none_ns/Bezoek_Normec_Jolien-de-Corte-en-Thijs-van-Seggelen_111220249.jpg

Normec bezoekt Water for Life projecten in Tanzania

Dankzij de donatie van Normec kan Stichting Water for Life in Tanzania nieuwe waterpunten en sanitaire voorzieningen realiseren. Normec-medewerkers Jolien en Thijs mochten de projecten bezoeken, wat een diepe indruk op hen maakte. Zo konden zij met eigen ogen aanschouwen wat de donatie van Normec aan Water for Life teweeg heeft gebracht (spoiler alert: dat is heel wat).

De ontmoetingen in het Afrikaanse land, de indrukken die de armoede, de leefcondities én het hartverwarmende welkom maakten…. Een paar maanden na hun terugkomst zijn Jolien De Corte – commercieel manager Normec QA (BE) – en Thijs van Seggelen – onderzoeksdeskundige microbiologie bij Normec Robalab – nog vol van hun bezoek aan Tanzania. En hebben ze een missie. Jolien: "De meesten van onze collega’s weten helemaal niets van de relatie tussen stichting Water for Life en Normec. Wat mij betreft moet dat veranderen." Ook Thijs heeft zich na hun trip ontpopt als een soort ambassadeur van de stichting. Simpelweg omdat de dankbaarheid die hun daar ten deel viel met geen pen te beschrijven is. En hij gezien heeft hoe de aanwezigheid van schoon drinkwater, zo vanzelfsprekend voor hem, levens transformeert.
 

Thank you, thank you

In de week die ze in Tanzania namens Normec mochten doorbrengen, bezochten ze scholen en gemeenschappen die dankzij de donatie van Normec op schoon drinkwater zijn aangesloten. Jolien: ‘Overal was de ontvangst uitbundig. Gezang, geklap, gedans. En duizend keer ‘thank you, thank you’. Allemaal vanwege de aanleg van een simpel waterkraantje. Het bracht een heel dorp vreugde.’ Een simpele waterkraan, die de dorpsbewoners gigantisch veel tijd bespaart omdat ze geen kilometers meer hoeven te lopen voor water, dat ook nog eens gekookt moest worden om te kunnen drinken. Een waterkraan, die een enorme gezondheidsimpuls aan de mensen ter plekke geeft. Thijs: "Toen we het dorpje Terrat bezochten om een van de aangelegde waterpunten te bekijken, was er een hele toeloop van mensen uit omliggende dorpen, onder wie ook een Masai-stam. Terwijl ze ons in traditionele kledij hulden, vroegen ze of we ook voor hen een kraan konden aanleggen." Dat laatste zorgde voor enig ongemak. "Ze dachten dat wij persoonlijk een donatie hadden gegeven’, zegt Thijs. Het was lastig uitleggen dat het dankzij de gehele Normec-organisatie was."
 

Duurzame investering

Op de scholen die Thijs en Jolien bezochten ging het er al net zo hartelijk aan toe. Met leerlingen die hun toezongen en dankbare directeuren. Jolien: "De ‘sanitaire’ omstandigheden waarmee de leerlingen voorheen te maken hadden waren verschrikkelijk. Wc’s waren er in de vorm van een soort stal, met een bijbehorende stank. Of ze ontbraken geheel. Dankzij de donatie van Normec zijn er frisse toiletgebouwen opgetrokken, met aparte ingangen voor jongens en meisjes en met wastafels en instructies om de handen te wassen. Bovendien is er voorzien in opleidingen om de boel hygiënisch en functionerend te houden." Het kenmerkt hoe serieus Water for Life haar projecten selecteert. De stichting zet niet in op quick fixes maar op duurzame investeringen én op gemotiveerde partijen die aantoonbaar maken dat de donatie goed besteed is. Nu, en op de lange termijn. De aanleg en coördinatie van de waterprojecten gebeurt dan ook door lokale aannemers en bouwbedrijven in samenspraak met de gemeenschappen om het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid daar te leggen waar ze horen: bij degenen die er direct profijt van hebben.
 

Het doet ertoe

Het zijn deze ervaringen waardoor Jolien en Thijs zich geroepen voelen binnen Normec meer bewustzijn te brengen over de connectie met de stichting. Jolien: "Iedere Normec-medewerker draagt bij aan een betere gezondheid, betere educatie, kortom: een beter leven van mensen duizenden kilometers verderop. Dat besef mag er veel meer komen." Thijs noemde het in zijn motivatiebrief richting de selectiecommissie van de Tanzania-reis, hoe het voor hem als ‘verwende Nederlander’ goed zou zijn om te ervaren dat schoon drinkwater in veel landen ter wereld allerminst vanzelfsprekend is. De realiteit ervan overviel hem alsnog. Hij is dan ook duidelijk over de donaties van Normec aan Water for Life: "Die moeten vooral blijven doorgaan. Helemaal als je nagaat wat we uiteindelijk per Normec-medewerker bijdragen, nog geen € 20 op jaarbasis!" In tegenstelling tot Thijs wist Jolien wel van de relatie tussen Normec en Water for Life. Zij is betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse padeltoernooi waarvan de opbrengst naar de stichting gaat. Graag wilde ze zien wat er precies gebeurde met de bijdrage vanuit Normec. Dat het zo veel met haar zou doen, had ze nooit kunnen bedenken. "In mijn motivatiebrief schreef ik dat het persoonlijk ervaren van de impact van onze donaties voor mij een extra inspiratiebron zou zijn om nog meer collega’s te enthousiasmeren actief bij te dragen aan de missie van Water for Life", zegt Jolien. Na deze ervaring kan ik alleen maar zeggen: “Mensen, onze donaties doen er toe. Laten we samen kijken wat we nog meer kunnen doen.”
 

Water for Life en de SDG’s

Voor veel Normec-entiteiten is schoon (drink)water hun corebusiness. Het verklaart de relatie met Water for Life, net als het prioriteren door Normec van Sustainable Development Goal 6: Schoon water & sanitatie. Wellicht minder voor de hand liggend is hoe ook een ander door Normec geprioriteerd SDG door de inspanningen van Water for Life wordt behartigd. Jolien: "Ik vertelde eerder over de barre sanitaire omstandigheden die er waren vóór de aanleg van het sanitairblok. Hierdoor bleven meisjes als ze menstrueerden thuis, want op school waren voor hen geen voorzieningen. Dit had zijn weerslag op hun ontwikkeling. Dankzij de aanleg van fatsoenlijke toiletten en voorzieningen is dat nu verleden tijd. Daarnaast besteedden vrouwen voorheen uren aan het halen van water. Met de aanleg van een waterkraan kunnen zij die tijd nuttiger besteden en kansen voor zichzelf creëren. Hiermee wordt ook SDG 5 geadresseerd, namelijk Gendergelijkheid."

Auteur: Deborah Weimer

Bezoek Normec Jolien de Corte en Thijs van Seggelen 111220241

Bezoek gloednieuw sanitair blok scholengemeenschap Jamhuri, Arusha

Bezoek Normec Jolien de Corte en Thijs van Seggelen 1112202417

Bezoek aan het project in Mwanza

Bezoek Normec Jolien de Corte en Thijs van Seggelen 1112202416

Bezoek nieuwe filtratie-unit waterzuiveringssysteem, Victoriameer