https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/IMG_4881.jpeg

Tanzania - Water, een toilet en hygiëne voor leerlingen op 30 scholen in Arusha

Water, toiletten en hygiëne

30 scholen

51.147 leerlingen

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Arusha-School.jpg

Op minder dan de helft van de scholen in lage inkomenslanden is er drinkwater en een veilig toilet beschikbaar voor kinderen. Daardoor kunnen kinderen, met name meisjes, soms niet naar school. Samen met de Rotary hebben we daarom een eerste project opgezet in Arusha, Tanzania om voorzieningen te realiseren op scholen zonder (of veel te weinig) toiletten en zonder toegang tot water. Met de fondsen die wij werven leggen we nieuwe infrastructuur aan, zetten we een trainingsprogramma op, trainen we de gemeente en het schoolbestuur in budgetteren en onderhoud en beheer. Ook zetten wij samen met de leraren 'Health clubs' op waarin kinderen zich inzetten voor de gezondheid van hun medeleerlingen en een veilige schoolomgeving. Goede hygiene, maar ook goed onderhoud en beheer zijn noodzakelijk om nu, maar ook in de toekomst de gezondheid van de kinderen te waarborgen.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/IMG-3454.jpg

Het gezamenlijke school-WASH-project in Tanzania overtrof alle verwachtingen. Aan het begin van het project hadden we de ambitie om water en toiletten te leveren op slechts een paar scholen, maar dat liep zo voortvarend dat we uiteindelijk WASH-faciliteiten gerealiseerd hebben op 30 scholen voor maar liefst 51.147 leerlingen en 814 leraren. Een deel van de toiletgebouwen is speciaal ontworpen voor minder valide leerlingen (bijvoorbeeld rolstoelhellingen en ruime toiletten).

De enorme fondsenwervende inspanningen van vele Rotaryclubs in Nederland, Rotaryclub Arusha, Teenstra Foundation, Stichting Water for Life en VEI hebben nu geresulteerd in een volledige WASH-dekking van openbare scholen in Arusha.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/IMG-4904.jpg

De aanpak bouwt voort op een partnerschap tussen het schoolmanagement van de 30 scholen, de gemeenteraad van Arusha (verschillende afdelingen) en het Arusha Urban Water Supply Utility, om ervoor te zorgen dat de duurzaamheid van de WASH-infrastructuur gegarandeerd is en operationeel blijft na voltooiing van het project. Daarnaast zorgen ondersteunende bewustmakingscampagnes, gericht op gedragsverandering, en Dream Clean Teams – bestaande uit gemotiveerde leerlingen – ervoor dat de toiletten en voorzieningen schoon blijven.

Deze kosteneffectieve aanpak met hoge impact wordt nu gekopieerd naar andere steden in Tanzania. Geïnteresseerde partijen en donoren worden uitgenodigd om hun krachten te bundelen en voort te bouwen op de successen in Arusha.

Meer weten over de samenwerking tussen de Rotary en Water for Life? Klik hier

Nieuws uit Arusha

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/Afbeelding2_2021-05-19-103822.jpg

Een succesvolle pilot op twee scholen in Arusha, Tanzania

Na de bouw van toiletblokken op deze twee pilotscholen zijn de werken geëvalueerd, en eventuele aanpassingen gedaan. Zo waren er tegels tot het plafond, wat natuurlijk zonde is van de kosten. Ook moet bijvoorbeeld de deur van het invalidetoilet iets breder. Wel zijn we zeer tevreden en verliep de samenwerking met de aannemers goed. Hier kunnen we zeker verder op bouwen. Op naar de volgende 23!

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/IMG_2513-002.jpeg

Feest met alle partners op de eerste twee scholen in Arusha

Op 3 augustus vond er in Arusha een groot evenement plaats: samen met alle lokale betrokken partijen vierden we feest en zijn op de eerste twee scholen de toiletvoorzieningen geopend.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/dreamclean-team.jpg

Even voorstellen: het Dream Clean Training Team!

Onder leiding van medewerkers van het lokale waterbedrijf, leerden kinderen op school in Arusha op een leuke manier over het belang van hygiëne en schoonmaken op hun school. Dit gebeurde met veel lol, zingen, handje klappen, training en planning. Een geslaagde dag dankzij het Dream Clean Training Team!

Onze partners

https://www.waterforlife.nl/files/logos/Rotary.png
https://www.waterforlife.nl/files/logos/AAWSA.jpeg
https://www.waterforlife.nl/files/logos/Knipsel.JPG