x
Empty

Nieuws

Terug

Tags:

Van donaties naar stromend water

Wie doneert aan Kraanwaterfonds Water for Life, kan ervan op aan dat zijn donatie goed terechtkomt. Iedere euro wordt besteed aan het verbeteren van de toegang tot water of sanitaire voorzieningen in landen waar dat geen vanzelfsprekendheid is.

In dit artikelen nemen we een project in de Keniaanse stad Naivasha onder de loep en leggen stap voor stap uit:

  • wat is er aan de hand is in Naivasha;
  • wat we eraan doen;
  • hoe het projectvoorstel is beoordeeld;
  • hoe het project wordt uitgevoerd;
  • wat er gebeurt nadat het project is afgerond.

 

WAT IS ER AAN DE HAND IN NAIVASHA?

 

Rebecca Chokio, inwoonster van een van de armste wijken van Naivasha, vertelt meer over de situatie in haar dorp. Het voeren van gesprekken met lokale bewoners vormt voor ons een belangrijk onderdeel van het inventarisatieproces.

Rebecca: “We haalden ons water uit de Malewa-rivier. Helemaal tijdens het regenseizoen raakt deze rivier sterk vervuild. Bovendien wassen mensen zichzelf en hun kleding hier ook in. Het water is eigenlijk niet geschikt om te drinken. Maar bij gebrek aan iets beters deden we het toch. Mijn kind had vaak diarree na het drinken van het water uit de rivier.”

 

DE SITUATIE IN NAIVASHA VERBETEREN

 

Arie Karreman is Bedrijfsvoerder Waterlevering bij Evides Waterbedrijf. Hij ging op bezoek in Naivasha: “Het was mijn taak de medewerkers van het lokale waterbedrijf NAIVAWASS op te leiden om te werken met Epanet. Dat is een rekenprogramma voor hydraulische modellen waarmee je bepaalt welk formaat leiding je nodig hebt om voldoende water te kunnen leveren. Het was een mooie ervaring om mijn kennis zo direct te kunnen delen en op die manier echt het verschil te maken. Doordat de technische omstandigheden in Naivasha anders zijn dan bij ons, leerde ik zelf ook nieuwe dingen.”

Op basis van het uitgewerkte technisch design, was er een budget van € 120.000 euro nodig voor de leidingen, de watertoren en de bouw van de kiosken. Samen met Nahashon Wahome van NAIVAWASS is hiervoor een projectvoorstel opgesteld.

 

PROJECTVOORSTEL GOEDGEKEURD

Onze voorzitter Martien den Blanken legt uit op welke manier voorstellen door het bestuur van Water for Life worden beoordeeld:

“In Nederland beoordelen we als stichtingsbestuur twee keer per jaar ingediende projectvoorstellen. Het project in KCC Slum bood een oplossing voor de structurele toegang tot water voor 8.000 mensen. Doordat de klanten een betaalbare prijs gingen betalen voor het water, kon het waterbedrijf inkomsten gaan genereren om het systeem te onderhouden en beheren. Daarnaast zou het project worden uitgevoerd in directe samenwerking met lokale waterbedrijven. Het water dat geleverd zou worden, voldoet aan de internationale kwaliteitseisen. Het projectvoorstel werd dan ook goedgekeurd, en de € 120.000 werd toegekend.”

 

WATER FOR LIFE IN ACTIE

Nadat het projectvoorstel was goedgekeurd werd voor dit project Nahashon Wahome, werkzaam bij het lokale waterbedrijf NAIVAWASS, aangewezen als projectleider. Met de financiering van Water for Life werden een watertank, 4,5 km leidingnetwerk en twee openbare watertappunten aangelegd. Er zijn twee aannemers geselecteerd om de werkzaamheden uit te voeren. Met deze infrastructuur, gefinancierd door Water for Life, hebben de 8.000 inwoners nu toegang tot schoon en veilig drinkwater tegen een eerlijke prijs. Dit hebben wij kunnen doen dankzij de donaties van onze donateurs.

 

HET PROJECT IS AFGEROND

Paul Mwaura, medewerker van het lokale waterbedrijf NAIVAWASS: “Ik ben er verantwoordelijk voor dat wij twaalf uur per dag, zeven dagen per week water leveren vanuit de openbare tappunten. Als er iets kapot is, zorg ik ervoor dat het gemaakt wordt. Ik bezoek de wijk (KCC Slum) daarom ook regelmatig. De impact van het project op het leven van de mensen in deze wijk is groot: er zijn minder mensen ziek en de tijd die inwoners eerst kwijt waren aan het halen van water bij de rivier, besteden ze nu aan hun werk.”

Ook Water for Life blijft betrokken bij afgeronde projecten. Wij keren regelmatig terug om te beoordelen of de faciliteiten goed onderhouden én nog in gebruik zijn. Zo garanderen wij dat de inwoners van dit soort arme wijken ook na vele jaren nog steeds toegang hebben tot schoon drinkwater.

Wilt u donateur worden zodat wij nog meer van dit soort projecten kunnen afronden? Ga dan naar www.waterforlife.nl/doneer en of klik hier. Het is ook mogelijk om een eenmalige donaties te doen. Zo helpen we nog meer mensen aan veilig drinkwater

Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste nieuwsberichten