x
Empty

Nieuws

Terug

Voorzitter Water for Life: “In feite doneren onze donateurs geen geld maar water”

Van de sloppenwijken van Kachok naar de arme wijken van Naivasha en een school in Kisumu; tijdens het bezoek van het Water for Life-bestuur aan Kenia deed voorzitter Martien den Blanken veel verschillende plekken aan. “De allerarmsten waarop Water for Life zich richt, worstelen met zoveel aspecten van het leven. Hen toegang geven tot water en sanitatie is toch wel het minste wat we kunnen doen!”

De vlucht naar Kenia betaalde voorzitter Martien den Blanken – net zoals de rest van het bestuur – zelf. Zijn verblijf werd bekostigd door VEI. “Ik bekleed de functie van voorzitter uit ideëel oogpunt en word hier niet voor betaald. We hebben het hier in Nederland goed voor elkaar als het gaat om drinkwater en ik zie het als onze plicht om landen te helpen waar dat anders is. Dat ik geen vergoeding krijg voor mijn werk voor Water for Life en mijn eigen vliegticket betaal, vind ik volkomen vanzelfsprekend.”

Kennis delen
Niet alleen het ontbreken van vergoedingen voor het bestuur maar ook andere factoren maken dat letterlijk elke gedoneerde eurocent van vaste en eenmalige donateurs van Water for Life terechtkomt bij de mensen die geholpen moeten worden. Den Blanken: “Ben je donateur van Water for Life, dan geef je in feite geen euro’s maar liters water. We werken samen met de vakmensen van VEI die al aanwezig zijn in de projectlanden. Hun vakkennis maakt echt het verschil. Door deze kennis te delen, zorgen ze ervoor dat de bedrijfsvoering van de lokale waterbedrijven voor de langere termijn verbetert. En dat is het meest duurzame wat je kunt doen.”

Water dicht bij huis
De reis van Den Blanken begon in de sloppenwijken van Kisumu. “De situatie is er schrijnend. De armoede is enorm. We hebben hier de met financiering van Water for Life gebouwde openbare watertappunten bezocht. De inwoners van de wijk zijn dankzij de tappunten niet meer afhankelijk van waterverkopers die te hoge prijzen vragen voor water. Of ze hoeven geen uur meer te lopen voor water, dat ook nog eens uit een modderige rivier kwam dus van slechte kwaliteit was. De kinderen kunnen naar school en de volwassenen hebben tijd om te werken. Pure winst dus!”

Vrouwen aan het roer
In Nakuru zag Den Blanken gemeenschappelijke tappunten die met geld van donateurs zijn gerealiseerd en nu uitgebaat worden door wijkbewoners. “Deze mensen runnen echt hun eigen onderneming. Ze hebben gesolliciteerd bij het lokale waterbedrijf en verdienen een marge op het water dat ze verkopen. In ruil daarvoor moeten ze het tappunt onderhouden. De uitbaters zijn veelal vrouw. Zij kunnen dit werk makkelijk combineren met de zorg voor de kinderen rondom hun huis. En dat doen ze vol trots.”

Broodnodige basis
“In Naivasha zijn de afgelopen tijd veel nieuwe waterleidingen aangelegd. Dit heeft het lokale waterbedrijf de mogelijkheid geboden om aansluitingen te maken. Zo zie je dat onze relatief kleine investering de broodnodige basis kan zijn voor het waterbedrijf om te groeien. Water for Life zet op deze manier echt een beweging in gang. Het is dan ook niet het doel van Water for Life om eeuwig geld te schenken aan een dorp maar juist om het lokale waterbedrijf zelf rendabel te maken.”

Rol voor de overheid
Op de scholen in Nakuru die Water for Life steunt door er te zorgen voor sanitaire voorzieningen is duurzaamheid van de faciliteiten vaak een uitdaging, zag Den Blanken. “Onderhoud en schoonmaakspullen moeten vanuit het schoolbudget betaald worden. Vanuit de overheid komt hiervoor maar een klein bedrag. Soms lukt het scholen om ouders een bijdrage te laten doen, maar dit is vaak lastig doordat in principe gratis onderwijs wordt aangeboden. De overheid zou de noodzaak van goede sanitatie moeten gaan inzien en zorgen dat scholen een realistisch budget ontvangen om zeep te kopen en de waterrekening te betalen.”

 

 Martien den Blanken (1951) is sinds mei 2016 voorzitter van Water for Life. Hij begon in 1976 als hydroloog bij het KIWA, het onderzoeksinstituut van de waterleidingbedrijven, tegenwoordig KWR. Den Blanken was o.a. adjunct-directeur bij Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) en vanaf 1993 werkzaam als directeur bij PWN, het waterleidingbedrijf van Noord-Holland. Hij ontving een zilveren penning vanwege zijn inzet voor het verbeteren van de waterkwaliteit, het behoud van de natuur en het welzijn van de inwoners van Noord-Holland. Als commissaris van Aquanet deed hij internationale ervaring op.

Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste nieuwsberichten

World Toilet Day 2018