x
Empty

Nieuws

Terug

Water for Life-projecten scoren hoog op duurzaamheid

Eind 2016 bezochten drie evaluatoren 37 afgeronde Water for Life-projecten verspreid over Mozambique, Kenia en Ghana. Werkt alles nog? Worden de faciliteiten goed gebruikt én schoongehouden en onderhouden zodat ze ook in de toekomst zullen blijven functioneren? Kortom: zijn de projecten duurzaam?

De evaluatoren hebben beoordeeld of de waterkwaliteit en -kwantiteit voldoende is en hebben gekeken naar het financiële systeem, de organisatie, ecologische invloeden en sociale componenten. De evaluatie laat zien dat ongeveer 80% van de mensen die bereikt zouden moeten worden met de 37 projecten, nog steeds gebruikmaakt van de aangelegde infrastructuur. Dit zijn meer dan 240.000 mensen.

Blij met het water
De mensen die tijdens de evaluatie water kwamen halen, gaven allemaal aan dat zij blij zijn met het waterpunt. Het water is goedkoper nu ze het legaal verkrijgen en bovendien beter van kwaliteit dan het water dat ze hiervoor soms uit vieze sloten moesten halen. De lokale waterbedrijven die nu de projecten beheren, gaven aan dat zij de investeringen van Water for Life zeer waarderen. Dankzij deze investeringen lukt het de waterbedrijven nieuwe klanten te voorzien van veilig drinkwater.

In gebruik
Waarom niet alle mensen die Water for Life op het oog had gebruikmaken van de nieuwe faciliteiten? De wijken waar wij de afgelopen zes jaar hebben gewerkt, veranderen constant. Soms wonen er minder mensen dan daarvoor. Daarnaast maken nu veel mensen gebruik van eigen huisaansluitingen in plaats van de aangelegde publieke tappunten. Op dit moment wordt 86% van de bezochte tappunten nog gebruikt.

Moeite met betalen
De evaluatoren hebben ook de sanitatie-projecten bezocht. Alle toiletten die zijn gebouwd, functioneren nog steeds. De scholen hebben soms wel moeite met het betalen van de waterrekening en de kosten voor beheer en onderhoud. De financiering die ze ontvangen van de overheid, is vaak niet voldoende. Scholen moeten daarom extra fondsen werven, bijvoorbeeld door ouders bij te laten dragen.

Plan en trainingen
Naar aanleiding van de evaluatie is samen met de lokale partner en Vitens Evides International gekeken naar verbetermogelijkheden. Daarnaast neemt Water for Life de geleerde lessen mee in het plannen van nieuwe voorstellen. Waar nodig worden extra onderhoudstrainingen gegeven. Deze evaluatie was trouwens niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn; Water for Life heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en voert regelmatig projectevaluaties uit.

Meer over duurzaamheid en de evaluatieresultaten – plus het reisverslag van een van de evaluatoren! – vind je in het interactieve jaarverslag van Water for Life

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste nieuwsberichten