
Water voor scholen in Ghana: hoe gaat het nu?

Sinds 2012 werkt Stichting Water for Life aan waterprojecten op scholen in Ghana. Na de installatie van nieuwe water- en sanitaire voorzieningen blijven we actief betrokken. Elaine, Dorcas en Theresa onderzoeken op locatie of alles goed werkt en of er verbeteringen nodig zijn. Werken de kranen nog goed? Spoelen de toiletten goed door? En zijn de leerlingen tevreden met de voorzieningen?
Van voetbal naar schoon water
Tussen 2012 en 2017 heeft Stichting Water for Life, samen met de KNVB en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, 142 scholen voorzien van water- en sanitaire voorzieningen. Dit hebben we gedaan met twee projecten; Football for WASH (F4W) en Ghana Wash Window (GWW). Dankzij dit project werden er op 41 scholen in Ghana nieuwe watervoorzieningen aangelegd en op 101 scholen werden er minstens 871 toiletten gebouwd. De focus lag op een goede infrastructuur, toegankelijkheid voor leerlingen met een beperking en veilige toiletten voor jongens en meisjes

Onderzoek: werkt alles nog naar wens?
Elaine, Dorcas en Theresa onderzoeken de huidige situatie op de scholen. Ze checken of de watertappunten en toiletten goed werken en of er schimmel aanwezig is. Elaine en Theresa hebben interviews gehouden met scholieren, ouders en het personeel of de scholen. Ze vroegen de leerlingen hoe veilig zij zich voelen bij het gebruik van de toiletten en wat ze van de hygiënetrainingen vonden. Ook spraken ze met het schoolmanagement over hoe het toezicht op de waterpunten en toiletten gaat en hoe de school omgaat met het budget om genoeg geld te reserveren voor het onderhoud van de watervoorzieningen en toiletblokken.
Betere gezondheid dankzij onderwijs
Naast water- en sanitaire voorzieningen, krijgen de leerlingen ook les over hygiëne onder het motto van Nelson Mandela: "Onderwijs is het krachtigste wapen dat je kunt gebruiken om de wereld te veranderen". De kinderen leren op school hoe zij ziekten kunnen voorkomen door hun handen goed te wassen en hoe je duurzaam met water omgaat. Zij delen deze belangrijke informatie weer met hun familie. Via de kinderen bereiken we zo de hele gemeenschap.

Wat moet er nog gebeuren?
Het onderzoek van Elaine, Dorcas en Theresa laat zien dat de situatie op de meeste scholen verbeterd is. Toch is er nog werk aan de winkel.
- Meer toiletten
Er moeten meer toiletten komen, zodat er maximaal 50 leerlingen per toilet zijn, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Op 55% van de scholen is er nu voldoende capaciteit, maar op de andere 45% is er een tekort.
- Onderhoud
Bij 36% van de scholen is er meer onderhoud nodig, zoals het schoonmaken van de omgeving van de waterpunten en zorgen voor een constante watertoevoer.
- Kennis en training voor het personeel op scholen
Op sommige scholen is er meer kennis nodig om zelf reparaties uit te voeren. Hierdoor kunnen problemen ontstaan zoals kapotte daken, kranen en schimmel in de toiletblokken. Door middel van extra trainingen voor het personeel, kunnen de scholen dit soort dingen zelf herstellen.
Stichting Water for Life in actie
Stichting Water for Life maakt een actieplan om de verbeteringen door te voeren. De voorzieningen worden gerepareerd en de scholen krijgen de materialen die ze nodig hebben, zoals gereedschappen. Ook wordt er gezorgd voor extra trainingen zodat de scholen alles goed kunnen onderhouden. Zo blijven de watervoorzieningen nu en in de toekomst goed functioneren.