https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/Willem-Bootsma_2021-10-20-082342.jpg

Omgevingsmanager Willem Bootsma over zijn werk in Vietnam

Willem Bootsma is Teammanager Omgevingsmanagement bij Vitens en werkte samen met drinkwaterbedrijven in Egypte, Kenia en Vietnam. In dit artikel vertelt hij over zijn ervaringen in Vietnam.

Voor stichting Water for Life werken experts uit Nederland samen met collega’s van waterbedrijven, bijvoorbeeld in Vietnam, aan een duurzame drinkwatervoorziening nu, maar ook in de toekomst. In Vietnam heeft Water for Life bijvoorbeeld in een wijk in Long My voor 3.143 mensen en 1.966 studenten op vijf scholen toegang tot schoon drinkwater gerealiseerd.

Willem: “Ik ben verschillende keren voor mijn werk naar het buitenland geweest. Zo was mijn eerste reis naar Caïro, Egypte. Later werkte ik ook met waterbedrijven in Kenia en Vietnam. Tijdens deze reizen houd ik mij met name bezig met het onderhoud en beheer, maar ook met hoe het waterbedrijf het best samen kan werken met verschillende stakeholders.”

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Mekong-Delta-2.jpg

Stakeholdermanagement in de Mekong Delta in Vietnam

“Zo werk ik sinds 2019 samen met verschillende drinkwaterbedrijven in de Mekong Delta in Vietnam. Ik deel daar de kennis en ervaringen die ik vanuit het (strategisch)omgevingsmanagement in Nederland heb opgedaan met de medewerkers van drinkwaterbedrijven. Deze samenwerking is belangrijk voor een waterbedrijf, om te borgen dat verschillende processen in de toekomst beter op elkaar aansluiten én doelen sneller met elkaar bereikt worden.

Via rivier de Mekong komt veel zout water Vietnam binnen. Door het onttrekken van veel grondwater wordt ook het diepere en zoute grondwater opgepompt, waardoor het water in de winput steeds zouter wordt, dit heet verzilting van de bodem.

Omdat het grondwater wordt gebruikt om drinkwater te produceren, staan de waterbedrijven voor grote uitdagingen. Daarom moeten wij samenwerken met de overheid om de verschillende belangen inzichtelijk te maken en samen het probleem aan te pakken. Maar hoe werk je samen met andere organisaties, die allemaal een eigen belang hebben? Hoe doen we dit in Nederland? En hoe kunnen we van elkaar leren?

Voor mij was het allereerst erg belangrijk om te begrijpen hoe het ‘systeem’ in Vietnam werkt. We nemen vaak de Westerse manier van werken als uitgangspunt, maar het is belangrijk te beseffen dat het in Vietnam anders werkt. Vervolgens met deze kennis én met de drinkwaterbedrijven kijken hoe we doelen kunnen bereiken.

De samenwerking met medewerkers in Vietnam is heel goed. Zij zijn erg gastvrij en beleefd. Ook willen ze hun kennis en inzichten met je delen, waardoor we door onze kennis en expertise te bundelen, samen tot een goede aanpak komen om doelen te realiseren.”

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Willem-Bootsma.jpg

Wanneer is een project voor jou geslaagd?

“Voor mij is een project geslaagd als ik merk dat medewerkers van het lokale waterbedrijf enthousiast zijn over het project en er een verandering tot stand is gebracht, die er de volgende keer, als ik weer terug ben in het gebied, nog steeds is en nog steeds werkt. Dit gaat natuurlijk niet altijd in één keer. Daarom is het ook belangrijk frequent contact te houden met de betrokken bedrijven een band met de mensen op te bouwen.”

Waarom ben je gestart met dit werk?

“Ik vind dit een enorm groot avontuur. Je wordt met jezelf geconfronteerd als je met je koffer op het vliegveld staat in een vreemd land en je jezelf moet zien te redden. Daarnaast doet iedere reis mij beseffen hoe ontzettend goed we het in Nederland hebben. Ik zie het ook als een maatschappelijke verantwoordelijkheid die wij hebben, om onze kennis te delen met mensen die leven onder totaal andere omstandigheden.”

Waarom is wat Water for Life doet belangrijk?

“Het is ontzettend belangrijk dat iedereen toegang tot schoon drinkwater krijgt. Toegang tot drinkwater betekent zo veel, onder andere gezondheid en economische ontwikkeling.”

Wil jij ook je steentje bijdragen?