https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/533e8e43-d0eb-42b9-a97f-b234cd9879f2.jpg

Sandile Sibanda over haar werk bij het drinkwaterbedrijf in Bulawayo, Zimbabwe

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Sandile.jpg

Sandile Sinothando Sibanda werkt voor het drinkwaterbedrijf in Bulawayo in Zimbabwe. Ze gaat regelmatig het veld in om de voortgang van het Water for Life project te monitoren en ziet de directe impact van het project op de lokale bevolking. Het leukste aan haar werk vindt ze dat ze de levens van mensen ziet veranderen op een positieve manier.

Sandile: “Inmiddels werk ik vijf jaar bij het waterbedrijf. Ik ben begonnen met een stage, vervolgens kreeg ik een contract voor twee jaar en daarna een vast contract. Ik ben heel blij met deze baan. Hoewel het soms kan afwijken, zijn mijn vijf werkdagen in de week meestal verdeeld in drie kantoordagen en twee dagen in het veld. We werken dan in Cowdray Park. Op een kantoordag ben ik vooral bezig met papierwerk. Ik doe de administratie, schrijf rapporten over de projecten, beantwoord e-mails, etc. Elke dinsdag en donderdag bezoeken we de wijk. Daar checken we de voortgang van het project en de begroting, spreken we met leveranciers en lossen we eventuele problemen op. In het veld komen we verschillende problemen tegen. We kunnen bijvoorbeeld alleen maar een wateraansluiting bij een huis aanleggen als de eigenaar van het huis deze aansluiting heeft aangevraagd. Mensen die een woonruimte huren van een huisbaas moeten dus eerst toestemming vragen aan hem of haar. Omdat huisbazen vaak ergens anders verblijven en niet altijd goed meewerken, leidt dit soms tot vertraging.”

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/PHOTO-2019-12-20-15-22-48-004.jpg

De beschikbaarheid van drinkwater heeft een enorme impact op het leven van mensen in Cowdray Park

“De inwoners van Cowdray Park zijn ontzettend blij dat ze hun eigen wateraansluiting aan huis krijgen. Hiervoor hadden ze namelijk helemaal geen toegang tot schoon drinkwater en haalden ze vervuild water halen bij een waterpunt, een aantal kilometer van hun huis. Vaak moesten kinderen direct na school op pad om water te halen. Nu inwoners via Water for Life een eigen wateraansluiting krijgen, hoeven ze alleen nog maar de kraan open te draaien voor schoon drinkwater. Dit maakt hun leven een stuk makkelijker. Kinderen kunnen nu kind zijn en kunnen na school gaan spelen of hun huiswerk maken. Ze hoeven zich geen zorgen te maken dat ze nog water moeten halen.”

“Covid-19 heeft grote gevolgen gehad voor de mensen in deze wijken. Door lange lockdowns hadden veel mensen geen werk, en dus geen inkomsten. Gelukkig gaat het nu beter. Ik ben zelf heel blij dat ik tijdens de lockdown vanuit huis kon werken, waardoor ik inkomsten had en mijn familie kon steunen.”

“Drinkwater is van levensbelang en heeft een grote impact op de gezondheid en het leven van mensen. Het geeft heel veel voldoening als ik de levens van mensen beter kan maken. Omdat de bevolking groeit, zullen er in de toekomst alleen maar meer mensen zijn die toegang tot drinkwater en een toilet nodig hebben. Ik ben blij dat ik deze mensen kan helpen.”

Lees meer over onze projecten in Zimbabwe