https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/1L7A8656.JPG

Wat er in je lijf gebeurt als je te weinig water drinkt

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/pexels-pixabay-416528.jpg

Water is overal. In de atmosfeer, in de kraan én in je lichaam. Wij mensen bestaan voor het grootste deel uit water, zo tussen de 55 en 60 procent. Geen wonder dus dat er iets in je lijf gebeurt als je er te weinig van binnenkrijgt. Het is immers wat ons gaande houdt. Maar wat doet water precies in ons lijf? En wat gebeurt er dan als je te weinig water drinkt?

Waarom moeten we water drinken?
Water vormt onder andere de basis van je bloed, huid, longen en hersenen en is verantwoordelijk voor het goed laten verlopen van allerlei (fundamentele) processen in je lichaam. Zo zorgt het ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft, beschermt het organen en weefsels en verplaatst het zuurstof, mineralen en voedingsstoffen door het hele lichaam. Daarnaast speelt water ook een grote rol bij onze mentale gezondheid. De hersenen bestaan voor zo’n 80 procent uit water, wat betekent dat cognitieve functies verminderen als je dorstig bent. En dit alles is pas het prille begin van alles waar water een rol bij speelt.

We kunnen geen water opslaan
Tegelijkertijd verlaat water ons lichaam gedurende de dag op allerlei manieren (adem, zweet, urine) en is er geen magisch orgaan wat het in ons lijf opslaat en reserves aanlegt. Sterker nog: wij mensen zijn één van de weinige wezens op aarde die dit niet kunnen. Waar de meeste dieren in hun lijf een buffertje opslaan voor lange afstanden, kunnen wij toch echt alleen overleven als we beschikking hebben over vers drinkwater.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/94A3167.jpg

Water vormt de basis van ons functioneren
Kort gezegd is water betrokken bij talloze functies in je lijf en zorgt het ervoor dat alles in je lichaam goed blijft functioneren, zowel op fysiek als mentaal vlak. Met als gevolg dat er ook van alles gebeurt als je het niet tijdig aanvult. En dit merk je al sneller dan je misschien denkt. Als je lichaam slechts twee procent water tekort komt, kun je hier al symptomen van ervaren. Denk aan dorst, vermoeidheid, moodswings, gebrek aan focus of vergeetachtigheid. Dat kan dus al op een gewone dag zijn als je druk bezig bent en een tijdje vergeet te drinken. Wat je nog meer kunt merken als je te weinig water drinkt is bijvoorbeeld verwardheid, langzaam reactievermogen en minder energie.

Allerlei symptomen die je misschien niet vreemd in de oren klinken. We hebben immers allemaal wel eens een slechte focus of weinig energie. Ooit gedacht dat een glas water de simpele oplossing kan zijn? Als je echt langere tijd zonder water zit (gemiddeld kan een persoon zo’n drie dagen zonder), stoppen alle processen in je lijf met werken. In die periode vertraagt o.a. de spijsvertering, verlaagt de bloeddruk en ontstaat er orgaanfalen.

Je watervoorraad aanvullen
Je begrijpt: we moeten onze watervoorraad aanvullen om ons lichaam draaiende te houden. Hoeveel je dan moet drinken? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals je lengte, metabolisme, gender, het weer, hoeveel je sport en wat je eet. Gemiddeld is dit zo’n twee liter per dag.

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil als je je waterfles onder de kraan houdt, maar die twee liter is niet voor iedereen even makkelijk haalbaar. Niet omdat ze vergeten te drinken, maar omdat ze simpelweg geen toegang hebben tot schoon drinkwater.


💦 Help mee om iedereen ter wereld toegang tot betaalbaar en veilig drinkwater te geven.

Met 18 euro help je al één persoon aan schoon drinkwater