https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/Schermafbeelding-2023-08-16-om-10.03.56.png

Bu Yani vertelt...

"Ik woon met mijn 6 kinderen, man en grootmoeder. Wij delen 4 flessen drinkwater per maand, omdat ik niet zeker ben van de kwaliteit van de beschikbare bron."

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Bu-Yani-staand.jpg

Kampoeng Pelangi, Semarang City, Indonesië

Bu Yani woont samen met haar man, 6 kinderen en grootmoeder van 84 jaar oud in een zeer oud huis. Haar man werkt als drukker en verdient wekelijks slechts IDR 700.000 (€ 43) om in de behoeften van het gezin te voorzien. Dit inkomen ligt ver onder de minimumloonnorm van Semarang. Zij en haar moeder helpen ook om het gezin onderhouden door te werken als verkopers van begrafenisbloemen.

Het huis van Bu Yani ligt in een heuvelachtig gebied en is ook omgeven door een begraafplaats. Ze zei dat haar familie moeite heeft om toegang te krijgen tot schoon water voor dagelijks gebruik. Haar familie heeft toegang tot water uit de privébron omdat er geen alternatieve oplossing bestaat. Haar familie kocht hun eigen leidingen en verbond de leidingen/kraan van haar huis met de privé (geboorde) put. Ze zei: "Het watertarief van die privébron is zo duur, maar we moeten erop aansluiten omdat we water nodig hebben". Ze zei dat het water uit de put extreem beperkt is.

Ze moet IDR 10.000 (€ 0,7) betalen voor een ½ uur, en het water stroomt maar om de twee dagen een ½ uur. Ze zei dat water uit de privébron niet genoeg is omdat iedereen in de omgeving er ook op is aangesloten. Haar man haalt het water soms lopend met jerrycans uit andere openbare bronnen. Ze gebruikt dit water voor huishoudelijk gebruik (baden, wassen, schoonmaken etc.), niet om te drinken, omdat ze niet zeker is van de kwaliteit. Wat drinken betreft, koopt ze meestal water bij het waterdepot en koopt hier 4 grote flessen per maand. De totale wateruitgaven van haar gezin voor drinken en huishoudelijk gebruik (gecombineerd) bedragen ongeveer IDR 165.000 (€ 11) per maand.


https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x1920_fit_center-center_85_none/Bu-Yani-Staand-2.jpg

Ze uitte haar zorgen over continu schoon water van het plaatselijke waterbedrijf omdat de huidige bestaande waterbron niet betrouwbaar, beperkt en duur is. Tijdens het droge seizoen heeft haar familie nauwelijks water voor huishoudelijk gebruik. Ze hoopt op continu water van het plaatselijke waterbedrijf, zodat de levensomstandigheden van haar gezin kunnen worden verbeterd en ze haar wateruitgaven kan minimaliseren. Bu Yani is zeer bereid om aan te sluiten op het netwerk van het lokale waterbedrijf.

Ze zei: "Ik ben erg blij om te zien dat het lokale waterbedrijf (PDAM) een nieuw pijpleidingnetwerk aanlegt in mijn gebied". Ze hoopt binnenkort PDAM-water te krijgen en verwacht dat het water duurzaam zal stromen voor haar huis en wijken.

Ze zei ook dat als het water van PDAM 24 uur per dag kan stromen, ze van plan is een lokale wasservice in haar buurt te starten om extra inkomen te verdienen om het gezin te onderhouden en de levenskwaliteit van haar gezin te verbeteren.

Het lokale waterbedrijf (PDAM) installeert nu in samenwerking met Water for Life en VEI nieuwe leidingen en een reservoir in Kelurahan Randusari; het betekent dat Bu Yani en haar buren binnenkort toegang krijgen tot een duurzame watervoorziening (24/7) als ze aansluiten op het netwerk van het lokale waterbedrijf (PDAM). Water for Life zet zich in voor toegang tot schoon water en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen via dit project voor de uitbreiding van het schoonwaternetwerk in Kelurahan Randusari (Kampung Pelangi).

Wil jij Bu Yani steunen deze kerst?