https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1920x960_fit_center-center_85_none/Lina2-2.PNG

Mozambique - Leidingnetwerk en openbare waterpunten in Xai-Xai

15 km leidingnetwerk

10 watertappunten

10.000 mensen

Mei 2022

In Xai-Xai zijn de werkzaamheden afgerond en hebben de eerste mensen (waaronder Lina) toegang tot drinkwater. Het voorstel is uitgevoerd conform plan. Er trad vertraging op toen materialen van onvoldoende kwaliteit werden geleverd. Deze zijn teruggestuurd naar de leverancier. Op dit moment zijn 100 van de 1.900 geplande huisaansluitingen gerealiseerd. De andere inwoners halen nu water bij de gebouwde standpipes. FIPAG zal doorgaan met dit proces, dat jaarlijks door VEI wordt gemonitord. De verwachting is dat straks alle 6.800 mensen in dit gebied gebruik kunnen maken van de nieuwe drinkwatervoorziening en indien gewenst, middels een eigen wateraansluiting. Mensen hoeven hierdoor niet langer water te halen uit de put.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1600x900_fit_center-center_85_none/Lina2.jpeg
https://www.waterforlife.nl/files/visuals/_1600x900_fit_center-center_85_none/Lina-5.PNG

Februari 2021

Door de slechte watervoorziening komen in de wijk Tsansatine in de stad Xai-Xai nog ziektes als cholera voor. Om die reden zijn de inwoners naar de gemeente gestapt om toegang tot schoon kraanwater te vragen. De inwoners van Tsansatine zijn erg arm en hebben vaak geen vast inkomen waardoor het voor hen vaak niet mogelijk is om te sparen en aan het einde van de maand hun waterrekening te betalen. Daarom is er samen met de bevolking voor gekozen om tien publieke waterpunten aan te leggen, waar zij straks jerrycans drinkwater kunnen kopen voor een vast tarief. Naast de nieuwe infrastructuur, worden ook, samen met lokale gezondheidsorganisaties trainingen gegeven aan nieuwe klanten over hoe zij veilig water kunnen halen en hoeveel ze voor het kraanwater moeten betalen en waarom. Het lokale waterbedrijf blijft monitoren of inwoners duurzaam omgaan met het kraanwater om ervoor te zorgen dat er nu en in de toekomst veilig en voldoende kraanwater is.

Nieuws uit Xai-Xai

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/DSC_1642-1.jpg

Het project van Lina in Xai-Xai, Mozambique is gelanceerd

Op 22 maart, op Wereld Water Dag, is het project van Lina in Mozambique officieel gelanceerd. Hierbij waren alle stakeholders aanwezig.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/Lina2-2.PNG

Binnenkort schoon kraanwater voor Lina en haar buurtgenoten in Mozambique

De afgelopen maand vertelden wij over Lina. Zij woont in de wijk Tsansatine in Mozambique. Hier wonen meer dan 10.000 mensen. Door de slechte watervoorziening komen hier nog ziektes als cholera voor. Er is samen met de bevolking voor gekozen om tien publieke waterpunten aan te leggen, waar zij straks een jerrycan drinkwater kunnen kopen voor een vast tarief.

https://www.waterforlife.nl/files/visuals/WhatsApp-Image-2021-11-04-at-16.01.29-4.jpeg

Bijna schoon drinkwater in Xai-Xai, Mozambique

De schop zit in de grond! Op 4 november is de uitvoering van het project in Xai-Xai in Mozambique gestart. Op dit moment zijn er 3 teams bezig met het graven, het leggen van waterleidingen en het bouwen van wateraansluitingen en waterpunten. Naar verwachting hebben de 14.000 inwoners over 3 weken toegang tot schoon drinkwater.

Onze partner

https://www.waterforlife.nl/files/logos/FIPAG.jpg

Water for Life werkt al lange tijd samen met FIPAG om meer mensen beter drinkwater te kunnen leveren.